Herman Gorter Complex Utrecht

Een circulaire aanpak, volgens de werkwijze van Omgekeerd Bouwen

Een besparing van 251.500 kg CO2, gelijk aan de uitstoot van 33,5 huishoudens voor 1 jaar lang.

Onze werkwijze

Met de sloop van het Herman Gorter complex in het centrum van Utrecht, kunnen wij een grootschalig voorbeeld bieden van een circulaire sloop. Met deze sloop wordt dienst geboden aan de bouw van een energiezuinig Rijks kantoor met ruimte voor tweeduizend effectieve werkplekken. Want wij geloven dat circulair bouwen en slopen hand in hand gaat!

Circulair slopen

Waar Kamphuis al sinds 1953 circulair sloopt, zet Omgekeerd Bouwen de extra stap met een eigen werkwijze. De sloop van het Herman Gorter complex, was hiervan het eerste grootschalige voorbeeld. Met een unieke werkwijze doet Omgekeerd Bouwen wat slopen in de jaren 50 al was. Destijds werden zoveel mogelijk materialen gedemonteerd en hergebruikt: één van de belangrijkste basisprincipes van wat nu circulair genoemd wordt. De werkwijze is natuurlijk wat uitgebreider en heeft vorm gekregen in drie fases.

Een duurzame transformatie

Het Rijk had de ambitieuze wens een energiezuinig project te realiseren in het logistieke centrum van Nederland. Door het grondig uitvoeren van de waardescan kon een werkbare demontage planning worden gecreëerd met als hoofddoel het behoud van materieel. Om een duurzame transformatie écht duurzaam te maken, begint het proces al in de sloop. Gebaseerd op het idee van een circulaire economie kan worden gesteld dat slimmer ontwerp en hergebruik van bouwgrondstoffen leidt tot een lager verbruik van primaire grondstoffen.

In de sloop van het complex is zoveel mogelijk materiaal gedemonteerd en gereed gemaakt voor hergebruik. Materieel dat niet wordt hergebruikt, wordt doorverkocht om elders een tweede leven te geven. Dit gebeurd zoveel mogelijk op locatie, om de CO2 uitstoot te beperken. Naast onze online marktplaats, hebben wij in Tubbergen ook een fysieke werkplaats om materieel op te kunnen slaan, te kunnen bewerken en daarmee waarde te kunnen behouden. Door dit vooraf te inventariseren en helder te communiceren gedurende het project kan een eerlijke waardescan worden gemaakt voorafgaand aan de sloop. Kort gezegd: “opschrijven in plaats van afschrijven’. Daarnaast wordt op deze manier een werkbare planning gecreëerd. Op deze manier, kunnen wij ons dan ook aan ons woord houden.

Bij de inventarisatie van het complex kon 37.000 vierkante meter aan bruikbare producten, materialen en grondstoffen worden gerangschikt in verkoop, hergebruik of recycling. Met deze oppervlakte aan bruikbare producten hebben we een van de grootste magazijnen van hergebruik potentieel in Nederland. In de reguliere sloop zou dit naar erkende verwerkers worden gebracht, terwijl wij nu dirigeren naar een tweede leven. De producten worden (door) verkocht, hergebruikt of krijgen een nieuwe invulling op locatie of elders in het land. Zo kan bijzonder veel bespaard worden: zowel in uitstoot als financieel. En zeg nou zelf, de materialen zijn toch te mooi om weg te gooien?


Opbrengsten

Bent u geïnteresseerd in vrijkomende materialen van het Herman Gortercomplex dan kunt u onze webshop bezoeken via onderstaande button.

Zie marktplaats
100

VRACHTWAGENS HERBRUIKBARE MATERIALEN

Oftewel 2100 ton

33,5

HUISHOUDENS 1 JAAR LANG AAN CO2 UITSTOOT

Een besparing van 251.500 kg CO2

10

voetbalvelden aan herbruikbaar glas

Of 2100 M2

1 van 6

Meer referenties

Bekijk alle referenties

Referenties

Onze werkwijze

Bij Kamphuis slopen we al circulair sinds 1953. Dat wil zeggen: vanuit verstandig oogpunt voor wat hergebruikt kan worden en in nauwe samenwerking met erkende verwerkers. Lees meer over sloopwerken via onderstaande knop.

Werkwijze

Contact

Voor meer informatie omtrent sloopwerken, contact ons!

Contact