Emissieloos slopen met Kamphuis

18 december 2024
Actueel overzicht

Onze eerste emissieloze sloop: de Elzahoeve.

Elektrisch slopen vraagt aandacht, maar die uitdaging gaan wij als Kamphuis niet uit de weg. September 2024 zijn wij dan ook gestart met onze eerste 100% emmissieloze sloop in opdracht van Natuurmonumenten.

Steeds vaker krijgen wij binnen Kamphuis aanvragen binnen om bij een sloopproject uitstoot te beperken. Met onze circulaire achtergrond en duurzame visie kunnen we haast niet ‘niet enthousiast’ zijn, maar onze nuchtere houding komt ook om de hoek kijken.

Want in alle eerlijkheid is een volledig emissieloze sloop niet alleen maar het stille en serene beeld wat je ziet. Het is veel overleggen in voorbereiding én uitvoering om er constant bovenop te blijven zitten. Het is tijdrovend en kostbaar om oplossingen te vinden voor de beperkingen die het met zich meebrengt. Elektrische machines worden ingeleend bij gespecialiseerde en betrokken partijen, want op kwaliteit willen we niet inleveren. En als je die overwegingen meeneemt wordt er vaak besloten dat er niet, of slechts deels emissiearm wordt gesloopt.

Maar wat als emissieloos slopen echt moet?


En wat als we de tijd vooruit willen zijn; want over een aantal jaar is emisseloos slopen misschien wel het nieuwe normaal. Dan maak je van een nood een deugd. Bij de Elzahoeve in de Lutte was emisseloos slopen geen optie, maar een keiharde eis. Want “zorgen voor de natuur” begint in de sloop. En daar gingen wij mee aan de slag. Met de wil als vuist op tafel en een werkbare planning als houvast hebben we het project aangenomen en hebben we onze eerste 100% emissieloze sloop in 2024 afgerond. Het uitvoeren van de asbestsanering en sloopwerkzaamheden op de Elzahoeve is in de basis voor ons geen nieuw of moeilijk project. Het elektrisch uitvoeren daarvan is voor ons wél een leerproces. En om dat allemaal in goede banen te leiden is de keuze gemaakt om niet alleen iemand aan te stellen met kennis van sloopprojecten, maar ook iemand die flexibel weet te schakelen in de planning: Lotte – onze planner! Samen met betrokken partijen die ons van de juiste machines kunnen voorzien is uitgebreid geïnventariseerd wat er nodig is in middelen en tijd. Kan een machine maar 6 uur draaien op 1 acculading? Dan passen we daarop de mankracht en planning aan. Een project dat aandacht en tijd vergt, maar: wie niet waagt, wie niet wint.

Circulair én emissieloos slopen?

Een emissieloze sloop past natuurlijk volledig in onze visie die we met Omgekeerd Bouwen uitdragen: zo duurzaam (vaak circulair) én eerlijk mogelijk een sloopproject uitvoeren. In de praktijk uit zich dat vaak in het zo hoog mogelijk inschalen van vrijkomende materialen en producten op de R-ladder. Denk hierbij aan principes als hergebruik, upcycling en recycling. Zo hebben we inmiddels een circulaire bouwplaats van 25.000 vierkante meter, waar dagelijks materialen en producten een tweede leven krijgen bij particulieren en zakelijke relaties. Zo zijn ook uit dit project de houten balken uit de schuurconstructie en afrastering naar Omgekeerd Bouwen gebracht. Alleen het hout uit dit project levert daarmee al een besparing van een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 5 huishoudens 1 jaar lang. Maar met Omgekeerd Bouwen kijken we ook verder naar het hele project: kunnen we de vrachtwagen bijvoorbeeld op HVO100 laten rijden? Of kan dat bijvoorbeeld elektrisch? Zo kunnen we in elke stap van de sloop (en het leven van de producten daarna) meedenken en het meest eerlijke én duurzame plan opstellen, afhankelijk van de wensen van het project.

Benieuwd hoe wij een volledig emissieloze sloop aanpakken, kijk dan onderstaand filmpje.